De ce n-ar trebui să asociezi fumatul de marijuana și alăptatul

de: Andreea Cuzub
02 09. 2018

Marijuana devine tot mai accesibilă în unele țări, cu precădere în Statele Unite, dar și în alte state unde este utilizată în scopuri medicale.

Accesul ușor, inclusiv al femeilor însărcinate, aproape a dublat consumul acestui segment în California, comparativ cu cel înregistrat până în 2009. Dar la ce riscuri sunt expuși copiii femeilor însărcinate care aleg să consume marijuana?

Adevărul este că, în prezent, nu știm prea multe despre asta. Un nou studiu vine să aducă informații noi pe această temă, mai precis legat de efectele THC-ului – principala componentă psihoactivă a drogului.

Potrivit acestuia, THC-ul poate fi transmis neintenționat bebelușilor prin intermediul laptelui matern. „Pediatrii sunt adesea puși într-o situație dificilă când mamele care alăptează întreabă despre siguranța utilizării marijuanei„, spune pediatrul Christina Chambers de la Universitatea California din San Diego.

Tot ea spune că nu există date puternice, publicate, care să susțină că acest consum este nociv în timpul alăptării, iar asta îi împiedică să ofere sfatul de a limita consumul. Această decizie ar putea fi mai ușor de luat acum, datorită noului studiu.

Echipa de cercetare a lui Chambers a luat mostre de lapte matern de la 50 de femei care alăptau și au raportat un consum de marijuana – zilnic, săptămânal sau sporadic. Conținutul a fost analizat pentru a vedea cât de prezent era THC-ul.

În mai mult de jumătate din eșantioane (63%), compusul psihoactiv a rămas prezent până la șase zile de la ultima utilizare a mamei. Cercetătorii menționează că nu știu cu adevărat care sunt efectele persistenței THC-ului, dar simplul fapt că această componentă rezistă atât de mult timp în componența laptelui reprezintă un motiv de îngrijorare.

Chambers și coautorii lucrării sugerează că, deși nu știu care ar fi riscurile, este rezonabil să speculeze că expunerea prelungită în timpul alăptării, în funcție de doză și timing, ar putea influența dezvoltarea normală a creierului copilului.